BBC 6 Music – Nu tystnar musiken

I februari i år rapporterade brittiska medier om sparkrav på BBC. Inget nytt med det, public service-medier överallt verkar alltid spara. Det vore en större nyhet om de plötsligt hade tillräckligt med pengar. Skillnaden den har gången var att hela digitala radiostationer plötsligt var nedläggningshotade.

Nyheten om nedläggningen ledde till stor uppståndelse, speciellt runt 6 Music – en petition för att rädda kanalen tog form, en Facebookgrupp (naturligtvis) som nu har över 78 000 medlemmar bildades och folk protesterade utanför BBC-huset i London. Artister som Lily Allen och David Bowie, samt politiska profiler som Gordon Brown (!) har uttryckt sitt stöd för kanalens fortlevnad.

6 Music är alltså en digital radiostation som lanserades 2002 och var den första nya radiostation som BBC lanserat på 32 år. 6 Music är en plattform för ny musik och ger en chans för oetablerade band att hitta sin publik. De senaste månaderna har till exempel Broken Bells, Gorillaz och Darwin Deez legat på tung rotation. De har specialistprogram med initierade DJs som till exempel Pulpsångaren Jarvis Cocker. De är nominerade till sex stycken Sony Awards, radiobranschens motsvarighet till Oscarsgalan. Kort sagt, de gör bra radio och de spelar bra musik, speciellt om man som många i målgruppen (den genomsnittlige lyssnaren är 35 år) är trött på Lady Gagas och hennes gelikars herravälde över radiovågorna.

6 Music har en budget på 7 miljoner pund och  695 000 lyssnare. Enligt BBC är det inte tillräckligt många. Med tanke på att BBC betalar miljoner för profiler som Top Gears Jeremy Clarkson samt morgonradiopresentatören Chris Moyles, båda praktexempel på Extremt Irriterande Människor som exemplifierar talesättet “tomma tunnor skramlar mest”, är det svårt att ta BBC:s “vi har inte råd”- argument på allvar.

Även om radiokanaler precis som andra traditionella medier lider av sviktande lyssnarsiffror så är radio fortfarande kung då det kommer till att etablera hits såväl som nya artister – ingen speltid, ingen hit. Om 6 Music läggs ner kommer den brittiska musikbranschen att sakna en plattform för att introducera ny kvalitetsmusik. Etern skulle bli tråkigare, mer likriktad och ännu mer den exkluderande klubb av megaartister och pinsamma one-hit-wonders än den är idag. BBC själva skulle tappa den pondus och kredd de i dagsläget har inom brittisk musik.

Det går inte en dag utan skriverier om 6 Music och nedläggningshotet. BBC själva har sagt att protesterna hjälper. Just nu håller alla andan och väntar på det mirakel som måste ske kanalen tystnar för gott 2011. Det enda rätta vore att ge 6 Music plats i marknätet.

(Kolumn först publicerad i Papper, 05/2010. Kan även hittas på http://www.peppar.fi/ som PDF. )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s