Hurts – Brilliant pop i mörk kostym

Att se Hurts live är att dö en smula. Det är dramatiskt, bombastiskt och mörkt – men bara på utsidan. Själva låtarna är skimrande poppärlor,livsbejakande som få.

Deras låt Wonderful Life är en av årets bästa och deras debutalbum som släpps några veckor innan Popaganda ett av årets mest efterlängtade. Hurts förkrossande vackra videoestetik tillsammans med deras åttiotalsdoftande melankoliska elektropop, komplett med saxofonsolon, garanterade Manchesterduon en plats i pophistorien. För en liten stund kändes popen angelägen igen.

Hurts påminner om den göteborska duon The Tough Alliance som också de lyckades injicera nytt liv i en trött popscen med sina låtar, många av dem nutida klassiker på indiedansgolv landet över. Skillnaden är att där TTA valde huliganestetik med intoxikerade scenshower och slagträn, går Hurts gentlemannens skräddade och välkammade väg.

I en nyligen publicerad intervju i NME berättar sångaren Theo Hutchcraft om hur de upptäckte den obskyra genren disco-lento (långsam disco) under en resa till Italien. Det är något oklart om genren ifråga verkligen existerar, eller om Hurts uppfann den själva. I sammanhanget spelar det ingen större roll. Detta är ett band med stora idéer; perfektionister, stilister och aktörer. Som Hutchcraft själv uttryckt saken: ”Hurts liveshow består av teater, drama och förtjusning.” Det här är en konsert du inte vill missa.

(Text först publicerad juni 2010 på http://www.popaganda.se/program/hurts/ )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s