SAS tar familjen till solen

Solgårdens semesteranläggning tar hand om människor med extra behov. 28 gånger per år flyger SAS ned ett specialflygplan med glada familjer till solen.

Oslo flygplats. Ute är det 15C och mulet. Inomhus darrar luften av förväntan och glädje. Familjerna som har samlats vid gate 38 är på väg till Solgårdens semesteranläggning som ligger nära Alicante. Solgården är dock inte ett vanligt semesterställe. Sedan det öppnade 1972 har man specialiserat sig på att ta hand om människor med funktionshinder. På vintern välkomnar man pensionärer och på sommaren reser familjer hit som har familjemedlemmar med funktionshinder.

Familjen Lærum-Andreassen är på Solgården för andra gången. Under de kommande två veckorna kommer de njuta av solen och utforska den lilla staden Villajoyosa, berättar tvåbarnsmamman Karianne Lærum.
– Det är säkert här, barnen kan inte bara springa iväg. Semesteranläggningen är stor och det finns mängder av aktiviteter som shoppingutflykter och strandhäng, säger hon och berättar att alla är med i aktiviteterna och det finns gott om tid att skaffa nya vänner.

Familjens yngsta Martin Andreassen är 12 år gammal, ”nästan 13”, och har sina prioriteringar klara.
– Jag ska bada i poolen, och spela minigolf och tennis, säger han stolt. Hans äldre bror Alexander 18 år ser fram emot att kolla in resortens ungdomsklubb och lite mer adrenalinhöjande aktiviteter som paintball och gocart.

Under de senaste 50 åren har SAS samarbetat med Solgården, och flugit dit cirka 28 gånger per år. Marina Tunstad är vice vd på Solgården. Idag står hon i receptionen och välkomnar familjerna, och svarar på deras frågor.
– Vi betonar säkerhet, välbefinnande och glädje här. För många av familjerna är det här årets största händelse, säger hon och säger att SAS bidrar till den fina stämningen med sin engagerade personal och har gjort så ända sedan starten 1972.

Tidigare i år fick Solgården SAS-besättning utmärkelsen Team Achievement of the Year på ett internt SAS-event. Personalen gör ett fantastiskt jobb och de bryr sig verkligen om Solgården, säger Marina Tunstad.
– Vi är verkligen beroende av den goda service som SAS erbjuder oss!

Kapten Stein Gilhuus har varit pilot på SAS i 27 år och en del av Solgårdens besättning i sju.
– På familjeflygningar har vi alltid med en extra besättningsmedlem. På den chartrade Solgården-flygningen har vi även en läkare och två sjuksköterskor med ombord. Passagerarnas och besättningens säkerhet är viktigast, säger han och berättar att de alltid har extra syretankar och en defibrillator ombord.
– Det är en utmaning och kräver det där lilla extra från alla. Passagerarna är så tacksamma, många av dem har sett fram emot den här semestern i månader.

Andrepiloten Lasse Fjærestad blev nyligen medlem i besättningen och han har faktiskt ett särskilt skäl att vilja vara med. Han är nämligen pappa till en funktionshindrad dotter så han vet hur stressigt det kan vara att resa – både för dottern och för hennes föräldrar.
– På det här viset kan alla slappna av både under flygningen och när vi väl är framme. Det är mindre press på föräldrarna eftersom de vet att det finns hjälp, säger han. Dessutom behöver de inte oroa sig för att störa andra människor som har semester.
– Jag ser verkligen fram emot att ha semester på Solgården tillsammans med min familj.

Publicerat i Scandinavian Traveller Sept 2015
https://scandinaviantraveler.com/se/resmal/sas-tar-familjer-till-solen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s