Sommaren i city

Sommar i London kan vara en pärs. Staden kännetecknas under sommarmånaderna av hetta, turister och ett tunnelbanesystem som, likt en polyesteruniform, är svinkallt under vinterhalvåret för att senare förvandlas till det sorts heta helvete ingen annan än britterna skulle få för sig att utstå på daglig basis.

Som turist kan man möjligtvis uthärda tunnelbanehettan genom att lista den svettiga upplevelsen under ”autentiskt brittiska upplevelser”, men – må klimatförändringsgudarna straffa mig – jag rekommenderar i såna fall en tur i en bubblig svart Londontaxi. Lika ”autentisk” som den uråldriga tunnelbanan, men med mindre doser kroppsodör än en sillpackad tunnelbanevagn. För make no mistake, i situationer som denna blir det klart väldigt snabbt vem som har koll på sina kroppsaromer. Jag upphör aldrig förvånas över den stora andelen som verkar anse personlig hygien valfritt och deodorant närmast metrosexuellt.

London är roligare endera sidan sommarn, av samma anledning som alla andra storstäder: Det luktar ruttna sopor, piss och ovannämnda svett på överraskande och många ställen, kulturutbudet går på tomgång och muséerna är överbefolkade.

Det finns dock några ljusglimtar:

Lovebox – En festival som kombinerar det bästa av landsbygd och stad i och med att den hålls i lummiga Victoria Park i London. Högklackat är fortfarande ingen bra idé, men du behöver iallafall inte sova i tält. Blondie, Robyn, Kelis, Snoop Dog och 2ManyDJs är bara några av läckerheterna som dukas upp under denna tredagarshelg i juli.

Royal Ascot – Tekniskt sett inte i London utan utanför, men om stora hattbrätten och Moët ligger närmare ditt hjärta än öl i plastglas så rekommenderas Royal Ascot 12-18 juni, den mest brittiska av festligheter. Här handlar det om hattparader, överdådiga picknicar… och det visst är några hästar inblandade också, vilket är lätt att glömma efter tredje glaset Pimms.

Notting Hill Carnival – Varje år i augusti vallfärdar ungefär en miljon till Notting Hill i London för denna karibiska festival med reggae, bombastiska ljudsystem och överdådiga karnevalståg. Följ doften av karibisk jerk chicken blandat med den karaktäristiska rökdimman och känn basen skaka marken.

Love Is What You Want – Ett av den brittiska konstvärldens största namn, Tracey Emin, ställer ut sina verk på Southbank Centre. Utställningen är öppen hela sommaren men ett varningens ord – ta med solskyddsfaktor och en vattenflaska, risken för kö är stor. Och glöm inte paraplyet, detta är trots allt England, sommar eller ej…

(Publicerad i Papper sommaren 2011.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s