Statusjakt i frysdisken

Det är januari även här i Storbritannien och alla är upptagna med att äta mindre, dricka mindre, gå ut mindre och kort sagt försöka ha så lite roligt som möjligt – ett fenomen som gissningsvis härjar även i Finland.

Följaktligen är det TV-kvällar med selleristavar som står på programmet.
Med fjärrisen som enda vapen är det svårt att värja sig för alla matprogram som väller över en alla tider av tv-dygnet. Inget nytt i sig, Nigella har slickat slickepottar och Gordon har svurit som en sjöman genom tv-rutan i många år nu. Det nya som smugit sig in i många matprogram är hållbarhetsperspektivet.

Som exempel har fyra av de största och oftast förekommande brittiska tvkockarna Jamie Oliver, Heston Blumenthal, Gordon Ramsay och Hugh Fearnley-Whittingstall slagit ihop sina påsar i ett nytt tv-program om hållbart fiske, med det småroliga namnet The Big Fish Fight. Läs mer om programmet här http://www.channel4.com/4food/the-big-fish-fight

Den här tv-trenden är en reflektion av vad som varit på gång under några år. Ekologisk, kravmärkt och närproducerad mat har blivit det nya svarta. Det är en fröjd att gå till snabbköpet och köpa ägg från frigående hönor, kött från grannkommunens kor och ekologisk brysselkål (brysselkål är stort har, tro’t eller ej). Man kan ju bli tårögd for mindre.

Det konstiga är att medan vi var upptagna, förmodligen med att koka vår egen marmelad, så hände någonting och de världsförbättrande anledningarna för all denna fina matproduktion slängdes om inte överbord, så åtminstone ner i potatiskällaren. Man äter inte längre ekologiskt för att vara snäll mot jorden och varandra, utan för att visa att man visst Vet. Och Hänger Med. Och Har råd. Mat som simpel statussymbol helt enkelt, både hemma i köket och ute på restaurang.

Alla kallar sig foodies, vallfärdar till medelklassmekkat Waitrose för sin veckoshopping och käkar snigelgröt på Heston Blumenthals Michelinstjärneöversköljda restaurang The Fat Duck i London. Om man inte hänger med så är man lite pinsam och efter. (Tanken på snigelgröten har inte lämnat mig sedan jag först hörde talas om den. Bara föreställ dig konsistensen och se om du kan sova gott efter det.) Man anses inte lika värdsvan och belevad som snigelsörplarna utan lite bonnläppig och luktar man inte lite ko också?

För kolukt – där går gränsen till hur nära maten man vill komma. Även om dessa nya gourmander gillar sin närproducerade lammsadel så finns det en distinkt motvilja mot att erkänna att middagen har en historia och har vistats på en bondgård.

Gärna närodlat, men inte FÖR nära, med andra ord. Gärna ekologiskt, men helst vakuumförpackat, thank you very much.

På tal om något helt annat och mycket roligare så har BBC nyligen släppt sin lista över de bästa nya banden och artisterna, Sound Of 2011. Listan fyller 10 år i år och anses numera så viktig att skivbolagen ibland jobbar runt publiceringen av listan i fråga när de lanserar nya pophopp.

Den är lite hit-and-miss, somliga artister lever upp till hypen och blir etablerade artister medan andra snabbt sjunker ner till minnets mörkaste vrår efter att ha släppt en skiva som sålde 7 exemplar, samtliga köpta av artistens mamma.

Jessie J utsågs till vinnare i år – Du kan själv avgöra vilken kategori hon kommer att hamna i  här: http://www.bbc.co.uk/music/soundof/2011/

(Publicerad på Peppar.fi 2011)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s